Zoek en boek Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Generic filters
Exact matches only

Expositie ‘Het wemelt van de wezen’ | 1 juni 2019 t/m 5 januari 2020

1 juni 2019 t/m 5 januari 2020

Herenstraat 29

4101 BR

Culemborg

Pippi Langkous, Harry Potter, maar ook Jules uit de bestseller Het einde van de eenzaamheid: het wemelt van de wezen in boeken, films en series. Soms zijn het volle wezen, kinderen die beide ouders kwijt zijn. Vaker halfwezen, die één ouder moeten missen, of vondelingen, die door vader en moeder zijn achtergelaten. Je komt ze tegen in verhalen van alle tijden. Dat is het thema van de nieuwe tentoonstelling in het Elisabeth Weeshuis Museum, te zien vanaf 1 juni op de museumzolder. Een echte familietentoonstelling met veel leuke doe-dingen voor kinderen.

Superhelden
Wees worden is een drama. Het grijpt ons direct bij de keel. Denk aan de tragische moord op de ouders van baby Tarzan in de gelijknamige Disneyfilm. Het weeskind overleeft door voor zichzelf op te komen. Zo groeit de jonge Bruce Wayne in de film Batman Begins uit tot een superheld. Vrij van familiebanden beleven wezen in verhalen fantastische avonturen. Herken je de spannende omzwervingen van Remi uit het boek Alleen op de wereld? Of recenter die van Jamal Malik uit de bekroonde film Slumdog Millionaire?

Ontwikkeling van een genre
In de tentoonstelling Het wemelt van de wezen – in verhalen, boeken en films neemt het Elisabeth Weeshuis Museum je mee naar de wereld van verhalen: literaire klassiekers, blockbusters en hitseries met het weeskind in de hoofdrol. De route begint in het sprookjesbos, waar de oorsprong van dit genre wordt belicht aan de hand van mythen en sprookjes, zoals Romulus en Remus, Aladdin en de wonderlamp en Het lelijke jonge eendje. Dan volgen de literaire klassiekers uit de 18e en 19e eeuw die we allemaal wel kennen: De Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart (1782) van Betje Wolff en Aagje Deken (Aagje was zelf wees en groeide op in een weeshuis) en Oliver Twist (1838) van Charles Dickens, een aanklacht tegen de misstanden in de Londense werk- en weeshuizen. Dan komt de vorige eeuw aan bod, een eeuw waarin de wezenverhalen worden verfilmd en op tv komen. Pippi Langkous (1945) geschreven door Astrid Lindgren verschijnt in 1969 als tv-serie. Disney verfilmt sprookjes als Sneeuwwitje en Assepoester. De tentoonstelling sluit af met voorbeelden uit de 21e eeuw die worden gepresenteerd op een grote tablet. Je kunt hier zelf je filmfragment kiezen. Aangrijpend is de scène uit de film Extreem luid en ongelooflijk dichtbij (2012) naar het gelijknamige boek van Jonathan Foer uit 2005, dat de terroristische aanslagen van 9/11 in 2001 als onderwerp heeft.

Leuk voor kinderen
Er is niet alleen veel te lezen, er zijn ook veel dingen te beleven. Je kunt het museum en de tentoonstelling verkennen aan de hand van een opdrachtenblad, waarvan je vooraf of na afloop van je ontdekkingstocht zelf een echt wezenboekje maakt. Je kunt je verkleden als Pippi Langkous en Harry Potter. Ook kun je Wie is het? spelen met beroemde wezen op het spelbord. Voor de kleintjes is er ook veel te doen: lekker boekjes en filmpjes kijken of luisteren naar een sprookje. Maar je kunt ook de borstels onder binden en de vloer schrobben. En daarbij net zoveel lol maken als Pippi en haar vriendjes Tommy en Anika. En ben je net zo beresterk als Pippi? Til jij ook met gemak haar paard op? Je kunt het zelf proberen. En natuurlijk maak je dan een foto van jezelf. Als je de foto vóór 6 januari 2020 deelt via de Facebookpagina van het Elisabeth Weeshuis Museum, maak je kans op een museumkaart junior.


Lees meer