Een LekArt-lezing over het nieuw leven inblazen van het werelderfgoed Hollandse Waterlinie door Harry Harsema (samensteller boek Wisseling van de wacht) en Jeroen Bosch (fotokunstenaar in hetzelfde boek). Aansluitend rondleiding fort.
Heb je je ooit afgevraagd hoe de militaire forten van vorige eeuwen in de loop van de jaren veranderd zijn naar de veelzijdige forten van nu? Hoe is die ontwikkeling eigenlijk in z’n werk gegaan, en hoe belangrijk was de creatieve aanpak van ontwerpers, ondernemers, bestuurders en vrijwilligers daarin?
Op zondagmiddag 16 april kun je een interessante lezing hierover bijwonen, verzorgd door Harry Harsema en Jeroen Bosch. Harry Harsema is samensteller en uitgever van het prachtige boek Wisseling van de wacht, van Jeroen Bosch (fotograaf) zijn foto-essays in het boek opgenomen.
Wie de kaart van West-Nederland goed bekijkt, ziet in het waterrijke landschap een slinger van bijna honderd monumentale forten die samen de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam vormen. Ze vertellen het bijzondere verhaal hoe ons land met een ingenieus watersysteem zijn verdediging organiseerde. Niet voor niets is deze verzameling verdedigingswerken onlangs tot Unesco-werelderfgoed benoemd.
Het behoud van dit erfgoed ging hand in hand met vernieuwing. Zie bijvoorbeeld het voorbeeldig gereconstrueerde Werk aan het Spoel in Culemborg.
Kom luisteren en kijken naar boeiende kaarten, foto-essays en unieke dronebeelden die je meenemen in dat avontuur van vernieuwing en behoud.
Aansluitend is het natuurlijk zeer de moeite waard om met nieuwe ogen deel te nemen aan de rondleiding op Werk aan het Spoel.
Lees meer