Zoek en boek Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Generic filters
Exact matches only

Doorgezaagde Bunker op de Diefdijk

Diefdijk 45-47

Culemborg

Plan je route

De Diefdijk is een middeleeuwse dijk die in de 19e eeuw is ingepast in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Bij de Diefdijk vind je de doorgezaagde bunker, ofwel Bunker 599.

Binnendijk

De Diefdijk stamt al uit 1277 en is aangelegd als binnendijk. Hij loopt van de Lek bij Geldermalsen tot aan de Waal bij Gorinchem en is zo’n 23 km lang. Bij wateroverlast in de Betuwe moest de dijk het achterliggende gebied beschermen. De dijk splijt dit deel van het Rivierengebied dus als het ware in tweeën. Vanouds vormde de Diefdijk ook de grens tussen de gewesten Gelre en Holland, en nu dus tussen Gelderland en Zuid-Holland.

Aan de Diefdijk bij Culemborg ligt Bunker 599, een groepsschuilplaats uit 1940. In 2010 werd de bunker in twee delen gezaagd, waarbij een tussenstuk van ongeveer een meter breed werd verwijderd. Het duurde vier weken voordat de bunker volledig doorgezaagd was. Vervolgens is er een trap gemaakt die vanaf de dijk naar het nabijgelegen water loopt.

Waterlinie

In de 19e eeuw werd de Diefdijk opgenomen in de Nieuwe Hollandse Waterlinie, die zich uitstrekte van het IJsselmeer bij Muiden tot aan de Biesbosch. In tijden van oorlogsdreiging zou ten oosten van de dijk een strook land van enkele kilometers breed onder water worden gezet. Op strategische plekken werden versterkingen gebouwd, zoals Fort Asperen en Fort Vuren. Waar de linie werd doorbroken door rivieren, spoorwegen en later ook snelwegen moesten extra versterkingen worden aangelegd, zoals bij Culemborg en Acquoy.

Ontsluiting

Na WOII is de Hollandse Waterlinie opgeheven, maar de Diefdijk wordt nog altijd gebruikt als binnendijk. In verschillende fasen wordt gewerkt aan verbetering van de Diefdijk: het veiliger en steviger maken van de dijk zelf in combinatie met behoud en ontsluiting van de vele relicten van de Waterlinie. Natuur, kunst, landschap, geschiedenis en toerisme gaan hand in hand, met de Diefdijk als verbindend element.

Beeldmateriaal: Frank van Laanen en Zandcee via Wikimedia


Lees meer