Het Kalverbos is een park met een rijke historie. In dit park liggen de resten van de ongeveer 1100 jaar oude Sint Walburgkerk. Deze kerk werd bezocht door de Tielse adel. Het gewone volk verzamelde zich in de St. Maartenskerk. Archeologen ontdekten dat niet alleen de restanten van de kerk bewaard zijn gebleven, maar dat ook de mensen die in en bij de kerk begraven zijn geweest, hier nog steeds liggen.
Het park met slingerpaden, plantsoenen en bomen bestaat sinds 1840 en is een ontwerp van Zocher. Het park kent nog enkele oorspronkelijke bomen uit die tijd; de linde, beuk, rode beuk, eik en taxus. De stenen fontein (centraal in het park) is toegevoegd in 1929 en een van de weinige voorbeelden van de Amsterdamse Schoolbouwstijl in Tiel. De vele monumentale panden die het Kalverbos omringen, dragen bij aan het historische karakter van deze plek. Zo vind je hier het borstbeeld van Mr. M. Tydeman, een bekende Tielse politicus (1854 – 1915) die opgroeide in het Ambtmanshuis.
De Sint-Walburgkerk en bijbehorend klooster werden in de tiende eeuw gesticht door graaf Waltger van Teisterbant. Er doen verhalen de ronde dat Sint Walburg wonderen verricht, waardoor de kerk verandert in een bedevaartplaats. De kerk was echter niet bedoeld voor het gewone voetvolk, maar voor de adelijke inwoners van Tiel. Het gebouw blijft dan ook jaren goed onderhouden, maar wanneer na de reformatie alle kerken en kloosters in handen komen van de Protestanten is er minder aandacht voor het onderhoud. In 1680 wordt de kerk gesloopt.
Bron: Tiel van Toen tussen het Groen
Foto’s: Kattiel en Fred Mobach via Wikimedia
Lees meer