Aan de Achterstraat 36-38 ligt het dubbele huis ‘De Fonteyn’. Naar verluidt is Jan van Riebeeck hier in 1619 geboren. Daarom wordt het pand doorgaans ‘Jan van Riebeeckhuis’ genoemd. Rond 1555 werd het pand verworven door de overgrootvader van Jan van Riebeeck.
Deze Govert Antonisz. Van Gaesbeeck liet het laatmiddeleeuwse pand verbouwen tot een voor die tijd modern woonhuis met aangrenzend een notariskantoor.
Op basis van de gotische sleutelstukken onder de eerste balklaag wordt wel verondersteld dat het pand aanvankelijk een dwarshuis(boerderij) van slechts één bouwlaag was. Ook vermoedt men dat de ingang oorspronkelijk aan de Binnenmolenstraat gelegen was. Pas in het begin van de 17e eeuw zou de ingang verplaatst zijn naar de Achterstraat.
Jan van Riebeeck trad in 1639 in dienst van de Verenigd Oost-Indische Compagnie (V.O.C.). In opdracht van de V.O.C. stichtte hij een verversingsstation aan Kaap de Goede Hoop waaruit later de Kaapkolonie zou ontstaan. Vele Culemborgse familieleden van Jan van Riebeeck waren in dienst van de V.O.C., onder wie zijn vader Anthony van Riebeeck, zijn neef Antonie van Diemen en zijn oom Gerrit van Harn.
Tijdens de restauratie in de jaren zeventig kreeg het pand zijn huidige aanzien. Een tijdlang was het archief er gehuisvest. Sinds 2011 is het gedeeltelijk in gebruik als Jan van Riebeeckmuseum. Achter het pand ligt kruidentuin De Fonteynhof. De kruidentuin is in formele stijl aangelegd.
Lees meer