Zoek en boek Mijn favorieten
Mobiel menu openklappen

Zoek hier in Rivierenland

Generic filters
Exact matches only

Kasteel Frissestein

Herwijnen

Plan je route

Gebouwd in de tweede helft van de 14e eeuw, waarschijnlijk eveneens in opdracht van de heren van Herwijnen. Frissestein betekent vermoedelijk ”nieuw kasteel”.

Frissesteijn lag buitendijks en op vier honderd meter afstand van kasteel Engelenburg, dat ook later is gebouwd. Ze zijn dus van elkaar gescheiden geweest door de Waaldijk. Het was een middelgroot kasteel met slotgracht en bestond uit een hoofd- en een voorburcht. Het was behalve om in te wonen ook voor militaire doeleinden opgetrokken.

Vanaf 1350 wordt Frissesteijn de zetel van de heerlijkheid. Het kasteel wordt in 1481 verkocht door de weduwe van Herwijnen (Margriet van Giessen) aan Walraeven van Haeften. Uit een document van 1608 maken we op dat Reinoud van Brederode dan als eigenaar wordt genoemd.

In de oorlog met de Fransen werd het kasteel zwaar beschadigd, daarna is het hersteld. In de 18e eeuw werd het nog steeds bewoond, maar raakte het steeds verder in verval. Begin 19e eeuw is volledig gesloopt zodat het terrein van het kasteel alleen nog verbeeld wordt door de dubbele omgrachting.

De naam Frissesteijn is echter niet uit Herwijnen verdwenen. Een huis ”Frissestein” aan de dijk tegenover het kasteel terrein, houdt de herinnering levendig. Dit huis werd in 1828 gebouwd en rond 1900 van een nieuwe gevel voorzien.

Kasteel Frissestein is onderdeel van de kastelenroute West Betuwe 2: Waalroute, welke tot stand is gekomen door Stichting Kunst & Cultuur West Betuwe (SKCWB) m.m.v. de Historische Kring West Betuwe. Kijk hier voor meer informatie over de kastelenroute.


Lees meer