Haaften ligt in een uitstulping van de Waalbandijk en daarom kon men het kasteel al van kilometers afstand zien staan. Van oorsprong was het een vierkant omgracht kasteel met op de vier hoeken kleine ronde torens. Net zoals de meeste kastelen in de huidige gemeente West Betuwe had ook dit kasteel, naast zijn opzet als woning, ook een militaire functie. Dat laatste wordt pijnlijk duidelijk toen in 1672 de Fransen het complete kasteel verwoeste, op één toren na.
Algemeen gaat men er van uit dat het geslacht van Haeften het kasteel heeft gebouwd. Echter meer aannemelijk is, dat het de afstammelingen zijn van de erfdochter Geertruida, die getrouwd is met Johan de Cock van Waardenburg, die het kasteel betrekken. Zij worden dan de Cocks van Haeften genoemd en bleven tot 1608 de Heren van Haeften, van Hellouw, van Herwijnen.
Door vererving komen Goudenstein en de heerlijkheid in handen van Reinoud van Brederode en later zijn broer Johan Wolfert, maarschalk van de republiek. Hij zou heer worden van meer heer-lijkheden, waaronder die van Vianen.
De Amsterdamse koopman Benjamin Dutrey kocht in 1712 de heerlijkheid en deze zal tot 1975 in de familie blijven. De familie bezit veel grond en bekleedt ook functies buiten de heerlijkheid.
Twee Dutrey’s werden burgemeester van Zaltbommel en in de 19e eeuw kregen ze hoge ambten in Gelderland. Mr. G. Dutrey van Haeften laat de enig overgebleven hoektoren in 1969 restau-reren, waarbij een met leien gedekte spits op de toren wordt geplaatst. De 19 meter hoge toren heeft een doorsnee van 3,5 meter en is in twee periodes ontstaan. Het onderste torendeel met een muurdikte van 1,10 meter stamt waarschijnlijk uit de 14e eeuw. De verhoging van de toren heeft een muurdikte van 25 centimeter en dateert uit de 15e of begin 16e eeuw. Sporen aan het muur-gebouw maken duidelijk dat het hoofdgebouw moet hebben bestaan uit een overwelfde kelder, drie verdiepingen en een zolder. De vertrekken in de toren waren slechts vanuit de verschillende verdiepingen in het hoofdgebouw toegankelijk.
In 1975 droeg de familie Dutrey van Haeften de toren en resten van Goudenstein over aan de ”Gelderse Kastelen”, die intussen ook weer herstelwerk verrichtten.
Gerd Buyzerd.
Kasteel Goudenstein is onderdeel van de kastelenroute West Betuwe 2: Waalroute, welke tot stand is gekomen door Stichting Kunst & Cultuur West Betuwe (SKCWB) m.m.v. de Historische Kring West Betuwe. Kijk hier voor meer informatie over de kastelenroute.
Lees meer