Een technisch en maatschappelijk doorkijkje naar het begin van de 20e eeuw.
Een levend monument uit het stoomtijdperk.
Bij Stoomgemaal de Tuut waan je je even in de jaren ’20 van de vorige eeuw. Het is een volledig gerestaureerd, werkend gemaal, en een testament van de eeuwige strijd tegen het water.
Tijdens een bezoek leer je over de geschiedenis van watermanagement en ontdek je wat het gemaal betekende voor de inwoners van het Land van Maas en Waal. Tijdens onze stoomweekeinden kun je het stoomgemaal van dichtbij in volle werking zien, maar een bezoek tijdens onze reguliere openingstijden is ook zeer de moeite waard: je mag het hele gemaal van binnen en buiten bekijken en met behulp van beeld, geluid en geur, prikkelen we je zintuigen. Zo nemen we je graag even mee naar vervlogen tijden.
Voor techneuten én ‘technieten’
Stoomgemaal de Tuut is een technisch, maar ook een sociaal maatschappelijk doorkijkje naar het begin van de twintigste eeuw. Je leert dus niet alleen de machines, maar ook de mensen kennen.
Omdat ons land zonder gemalen maar half zo groot zou zijn, is het belang van watermanagement veel groter dan alleen ‘droge voeten houden’. In het stoomgemaal laten we je zien dat watermanagement gelijk stond (en nog steeds staat) aan het voorkomen van armoede, het kunnen opbouwen van een bestaan en geen honger hoeven lijden. Watermanagement en welvaart waren (en zijn) dus zeer nauw met elkaar verbonden.
Toegankelijkheid
Het ketelhuis en het terrein rondom het gemaal is toegankelijk voor rolstoelen, de machinekamer is dat niet. Huisdieren zijn toegestaan.
Lees meer