Vraag aan de gemiddelde Nederlander waar Tiel om bekend staat en het antwoord zal zijn: het fruitmannetje Flipje. Terecht, want als centrum van de Betuwe is het een echte fruitstad. In de 19e eeuw vestigde jamfabriek ‘De Betuwe’ zich hier, waaruit later mascotte Flipje voortkwam. Hiermee verwierf Tiel faam als fruitstad. Veel activiteiten in de stad staan dan ook in het teken van fruit. Denk bijvoorbeeld aan het gratis popfestival Appelpop en het jaarlijkse Fruitcorso. Minder bekend, maar net zo typerend voor deze bruisende stad, is zijn rijke handelsverleden.
Voet- en fietsveer ‘Pomona’
Een uitstekende mogelijkheid om Tiel te bereiken voor fietsers en wandelaars. Met de Pomona kunnen fietsers en wandelaar de Waal oversteken richting het dorp Wamel in het Land van Maas en Waal.
Tiel behoort tot de oudste steden van Nederland en heeft een bijzonder rijk (handels)verleden. Vanaf 1400 mocht de stad zich dan ook Hanzestad noemen en maakte het deel uit van een belangrijk handelsverbond voor steden in Noord-Duitsland en Nederland. Van deze rijke historie is vandaag de dag nog veel terug te vinden, zoals het Gotische huis, de Maartenskerk en de stadswal aan de Waalzijde van de stad.
Het Flipje en Streekmuseum
Een modern museum in een prachtig historisch pand aan de Waal. Dit leuke uitje is geschikt voor kinderen, gezinnen en ouderen die het leuk vinden om hun jeugdvriend Flipje weer terug te zien. Een groot deel van het museum staat in het teken van eten en voedselbereiding. Je wordt meegenomen naar de wondere wereld van Flipje, de jam, de Romeinen en de complete geschiedenis van de stad.
Toeristische informatie
Op zoek naar toeristische Informatie? Je kunt hiervoor terecht bij Zinder of bij de het Flipje en Streekmuseum! Je vindt er onder andere het Uit in de regio Magazine, de fietskaart vol gratis fietsroutes en nog veel meer!
Naar het Flipje en Streekmuseum
Tiel heeft ook veel andere mooie locaties die een bezoekje waard zijn. Wandel bijvoorbeeld wat verder het centrum door, zo kom je bij het Kalverbos. Dit is een park met een rijke historie. In dit park liggen de resten van de ongeveer 1100 jaar oude Sint Walburgkerk. Deze kerk werd bezocht door de Tielse adel.Het park met slingerpaden, plantsoenen en bomen bestaat sinds 1840 en is een ontwerp van Zocher. Het park kent nog enkele oorspronkelijke bomen uit die tijd; de linde, beuk, rode beuk, eik en taxus. De stenen fontein (centraal in het park) is toegevoegd in 1929 en een van de weinige voorbeelden van de Amsterdamse Schoolbouwstijl in Tiel.
Bij het Kalverbos vind je de Stadgracht van Tiel. Dit is rondom het grootste gedeelte der oude stad het beloop van de vermoedelijk omstreeks 1500 aangelegde binnengracht. Deze, sterk versmalde en genormaliseerde, gracht loopt van de Rechtbankstraat aan de zuidzijde tot de Grotebrugse Grintweg aan de noord-oostzijde der oude stad.