Tiel is één van de oudste steden van Nederland met een rijk verleden. Tiel stamt uit de periode 850-1100. Aangenomen wordt dat Tiel al in het jaar 453 een haven bezat. Dankzij deze haven werd het al in de negende eeuw een florerende stad.
Tiel kende al vroeg een koopmansgilde, had een eigen munt en maakte deel uit van het machtige Hanzeverbond. De nederzetting Tiel had zich gespecialiseerd in handel met voor die tijd verre oorden als Engeland en het Duitse Rijnland.
De Tielse kooplieden waren verenigd in een soort handelsorganisatie die van vóór de tijd van de Hanze stamt. Tevens bezat de handelsnederzetting belangrijke kloosters, kerken en een haven, waarvan een deel van de beschoeiing bij opgravingen in de binnenstad is teruggevonden.
In de dertiende eeuw ontstond de machtige Duitse Hanze. Tiel werd lid van dit verbond van handelssteden. Daardoor werd vooral de handel met de landen aan de Oostzee tot bloei gebracht. De economische betekenis van Tiel gaat dus ver in de historie terug. In de Tweede wereldoorlog werd de binnenstad zwaar beschadigd. Desondanks is het oorspronkelijke stratenpatroon nog bijna geheel aanwezig.
Een wandeling door de binnenstad van Tiel is de moeite waard. Onderweg wandel je door vele historische hoogtepunten waar je meer over kunt lezen in de routebeschrijving. Bekijk ook de plattegrond van Tiel.
Lees meer